top of page
  • Ida

Jak to všechno začalo


... aneb Společný sen a výhody bydlíkování

Píše se rok 2015 a nám se narodila 18. července Viktorka. A protože nejsme zrovna nejmladší rodiče a zároveň máme za sebou roky, kdy jsme pracovali a pracovali, rozhodneme se dát si pauzu od klasického zaměstnání a život s malou Viki si užít naplno.

Za chvíli přijde Marian s tím, že když už jsme s Viki oba doma a užíváme si čas s ní v režimu „tady a teď“, mohli bychom si konečně udělat radost a pořídit si obytné auto. Oba jsme přece měli společný sen, že jednou, třeba až budeme v důchodu, prodáme majetek a budeme cestovat "obytňákem" napříč světem.

Oba milujeme cestování. Viki už ve svých 2 měsících s námi cestovala autem a trajektem až na Hvar a od té doby ji taháme všude s sebou - na kole a na běžkách v Chariotu, pěšky na zádech v Kibi nebo - od 2 let - v Deuter nosítku...

Přiklonit se k Marianově plánu koupit bydlík pro mě ale není lehké, protože Marian nevybral zrovna levnou variantu, a já - zvyklá vždy přemýšlet hodně dopředu, šetřit a vydělávat - mám spoustu argumentů, proč je lepší raději vydělané peníze investovat. Naštěstí zabere Marianův argument: „Ale přece jsi ty peníze nevydělávala proto, aby sis je ušetřila, ale aby sis je i užila, ne?!“ A má pravdu. Tohle zabere. Jde to tak nějak hezky k tomu našemu aktuálnímu režimu „tady a teď“. A pokud jde o realizaci snů, proč čekat na důchod, když člověk může začít hned. Kdo ví, jestli se důchodu dožijeme.

Trvá to skoro rok přesvědčování a vybírání, ale v květnu 2016 konečně kupujeme naši Laiku, plně integrovaný bydlík se sprchou, záchodem, lednicí, troubou, 4 plynovými hořáky, dvěmi manželskými postelemi, obrovskou „garáží“, do které se vejdou 4 kola, a místy pro 4 pasažéry (co kdyby...).

Dáme si zkušební výlety na Bítov na kolech, na Jižní Moravu i do Beskyd a v červnu 2016 vyrážíme s ještě ne roční Viktorkou na naši první dlouhou cestu napříč Rakouskem, Itálií a Chorvatskem. Viktorčiny první narozeniny oslavíme v Benátkách, ale jinak skončíme až na Elbě, kde uděláme osudovou chybu, z které se naštěstí rychle poučíme. Ubytujeme se totiž výjimečně na týden spolu s našimi kamarády v apartmánech, abychom byli všichni společně. A i když s kamarády to bylo super, já tehdy konečně pochopím naplno jedno nesmírné kouzlo bydlíkování je v tom, že se NEMUSÍ pořád balit a vybalovat!

Bydlík se začíná osvědčovat. V roce 2017 podnikáme dlouhé výlety hned dva – jeden na sever přes Německo, Dánsko, Švédsko až do Norska. Viktorčiny druhé narozeniny oslavíme v Bergenu a následně po pauze v ČR a opožděné rodinné oslavě vyrážíme za teplem na jih do Řecka a na Krétu. To se k nám dokonce připojí na 3 týdny Viktorčin děda, který za námi na Krétu přiletí zavzpomínat na časy, kdy ji celou s mojí mámou projel.

A píše se rok 2018 a my konečně v polovině června míříme na naši cestu směrem do Portugalska... Bereme to hezky pomalu přes Rakousko, Německo, Švýcarsko. Chceme se stavit na nějakou dobu i ve Španělsku a Francii. A protože ne všichni naši přátelé a rodina mají Facebook, kam jsme z předchozích cest dávali fotky a zprávy, zakládáme tento blog. A protože se další ptají, jak to všechno začalo a jak nás to napadlo, píšu tento příspěvek.

Tak tedy, co je na tom všem bydlíkování nejlepší?

Musím říct, že jsem opravdu ráda, že mě Marian přesvědčil bydlíka koupit. Protože:

  1. Bydlík skvěle nahrává žití „tady a teď“ – plánujeme jen zevrubně a kde se nám líbí, zastavíme a zůstaneme tak dlouho, jak se nám chce. Špatné počasí? Nevadí, přemístíme se jinam.

  2. Bydlík je ideální na dlouhé cestování – neumím si představit, že bychom navštívili tolik míst bez bydlíku... To neustálé vybalování a balení by mne asi umořilo. Toto je nesporná obrovská výhoda bydlíku, prostě vše si táhnout s sebou a nemuset vybalovat.

  3. Bydlík je skvělý na cestování s dětmi. Dítě mrčí? Není problém zastavit, nechat dítě vyspat, provětrat, zablbnout na hřišti, zůstat přes noc, když to jinak nejde... Nemusíme se nikde ubytovat v konkrétní den a do učité hodiny ani udělat včas check-out. Tedy kromě kempů.

S BYDLÍKEM PROSTĚ (S)PLYNETE!

 

Pokud máte nějaký dotaz na bydlíkování nebo cokoli se týká našich cest, prosím, pište sem pod příspěvek do komentářů, pokusíme se odpovědět.

480 zobrazení0 komentářů
Nejnovější příspěvky
bottom of page