top of page
  • Ida

Castel del Monte, Abruzzo


Středověké městečko Castel del Monte v národním parku Gran Sasso jsme navštívili cestou z Campo Imperatore vlastně tak trochu náhodou v pondělí 2.září. Přemýšleli jsme, jak strávit zbytek pondělního dne před odjezdem naší kamarádky Jany do ČR a Marian náhodou našel doporučení na zastávku v tomto malebném městečku plném krásných zákoutí a uliček.

Pokud budete kolem projíždět, určitě stojí za to se v tomto městečku ve výšce 1,346 m n.m. na hodinku zastavit. Nejde o žádnou turistickou lokalitu se spoustou krámků a atrakcí pro turisty jako třeba městečko Óbidos v Portugalsku, kde jsme byli loni. Zmrzlinu jsme objevili jen jednu, restaurací tady je poskrovnu a jinak zde začátkem září bylo liduprázdno. Zapůsobí na vás ale klidná atmosféra a romantika místních uliček a my měli příležitost i nakouknout aspoň trochu zvenčí do skromného obydlí starší dámy.

Bohužel zde probíhala rekonstrukce ulic a domů, takže jsme se nedostali například do místního kostela. Také restaurace v místním hotelu, kde jsme se stavili na oběd, který nebyl nic extra, procházela právě rekonstrukcí a vypadalo to všechno jako by se městečko teprve na příchod turistů chystalo. No, kdoví, jak to tady vypadá třeba uprostřed léta. (Pokud jste tady uprostřed léta někdo byli, klidně dejte do komentářů fotky a své zkušenosti.)

Na Wikipedii se ovšem o tomto městečku dočtete, že se zde uprostřed srpna koná Noc čarodějnic, na kterou se sjede až tisíc lidí, takže je dost možné, že v sezóně to zde také vypadá jinak.

Viki si to tady ale maximálně užívala a procházela se po městečku jako by ji to tady patřilo. Celou dobu jsme nenarazili kromě dělníků opravujících středověké stavby a pár lidí na malém náměstíčku, ani na živáčka.

A jako zajímavost, v tomto městečku se natáčel film Američan Antona Corbijna z roku 2010. Právě sem se totiž uchýlí George Clooney coby hlavní představitel Jack ve snaze utéct před svou minulostí nájemného vraha.

Pro nás se stal Castel del Monte romantickou tečkou našeho týdenního pobytu v parku Gran Sasso a v podstatě poslední hodnotnou zastávkou než jsme se nalodili 3.10. večer v Brindisi na trajekt do Řecka.

 

TOP zážitky:

Všichni: Příjemná zastávka a změna po pár dnech v horách.

Ida, Viki: Také příjemná změna teploty - po dnech v péřových a soft-shell bundách jsme na sebe s Viki kokečně zase vzaly letní šaty.

104 zobrazení0 komentářů
Nejnovější příspěvky
bottom of page